Toplu yapılardaki yerlerin yönetiminde, blokların ve toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesislerin yönetimi ayrı ayrı düzenlenir. Toplu yapılarda yönetim organlarının yada kurulların oluşturulması; blok kat malikleri kurulu, toplu yapı kat malikleri kurulu, ada kat malikleri kurulu, ada temsilciler kurulu, toplu yapı temsilciler kurulu, blok yöneticiler temsilcilerdir.
Toplu Yapılarda Yönetim Organlarının Oluşturulması
Toplu yapılarda yönetim organı olarak kat malikleri kurulları çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Mesela; kat maliklerinin oluşturduğu kurullar;
- Alt Yönetim Organı Olarak Kat Maliklerinin Oluşturduğu Kurullar
- Blok Kat Malikleri Kurulu
- Grup Oluşturan Yapılar Kat Malikleri Kurulu
- Parsel Kat Malikleri Kurulu
- Ada Kat Malikleri Kurulu
- Ada Temsilciler Kurulu
- Toplu Yapı Yönetim Organı Olarak Kat Maliklerinin Oluşturduğu Kurullar
- Toplu Yapı Kat Malikleri Kurulu
- Toplu Yapı Temsilciler Kurulu
dur. Toplu yapılardaki yerlerin yönetiminde, blokların ve toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesislerin yönetimi ayrı ayrı düzenlenir. Toplu yapılarda yönetim organlarının yada kurulların oluşturulması; blok kat malikleri kurulu, toplu yapı kat malikleri kurulu, ada kat malikleri kurulu, ada temsilciler kurulu, toplu yapı temsilciler kurulu, blok yöneticiler temsilcilerdir.
Toplu Yapılarda Blok Kat Malikleri Kurulu
Blok yapılar, en azından ana yapıda ortak bölgeleri bulunan yapılardır. Bitişik olarak yapılmış ortak duvar ve çatıları bulunan ikiz yapılar da blok yapı niteliğindedir.
Toplu yapı kapsamında bulunan parsel ve parsellerdeki birden çok bağımsız kısmı kapsayan ana yapıda ortak bölgeleri bulunan blok yapıların her biri, kendi problemlerine ve yalnız o bloğa ait ortak bölgelere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan “blok kat malikleri kurulu” tarafınca yönetilir.
Kat Malikleri Kurulu ve Toplu Yapı Kat Malikleri Kurulu
Bir parselde blok niteliğinde olmayan yapılar var ise yada bu nitelikteki yapılarla blok yapılar aynı parselde yer alıyorlarsa, kendi problemlerine ve o parsele ait ortak bölgelere ilişkin olarak, o parselde bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan “kat malikleri kurulu” tarafınca yönetilir.
Toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler, bu kapsamda yer edinen bağımsız bölüm maliklerinden oluşan “toplu yapı kat malikleri kurulu” tarafınca yönetilir. Yönetim şekli, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak koşuluyla, bu kurul tarafınca kararlaştırılır.
Toplu Yapılarda Ada Kat Malikleri Kurulu
Bir adada birden çok parsel yer alıyorsa, adayı oluşturan parsellere ait ortak bölgeler, o adada bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan “ada kat malikleri kurulu” tarafınca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak koşuluyla, bu kurul tarafınca kararlaştırılır.
Toplu Yapılarda Ada Temsilciler Kurulu
Yönetim planında başka türlü düzenlenmemişse, “ada temsilciler kurulu”, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bölüm malikleri tarafınca seçilen “blok yöneticileri” ve blok niteliğinde olmayan yapıların bağımsız bölüm malikleri tarafınca seçilen “temsilciler”den oluşur.
Ada temsilciler kurulu üyelerinin sayısı ve nasıl seçileceği toplu yapının özelliği dikkate alınarak yönetim planında belirtilir.
Ada temsilciler kurulunda bu yöneticiler ve temsilciler, yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkına sahiptirler.
Ada kat malikleri kurulu yönetim yetkisini, yönetim planında ada temsilciler kuruluna verebilir.
Toplu Yapı Temsilciler Kurulu
Toplu yapı kat malikleri kurulu, yönetim yetkisini, yönetim planında “toplu yapı temsilciler kurulu”na verebilir.
Blok Yöneticiler-Temsilciler
Yönetim planında başka türlü düzenlenmemişse, toplu yapı temsilciler kurulu, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bölüm malikleri tarafınca seçilen “temsilciler”den oluşur.
Toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin sayısı ve nasıl seçileceği toplu yapının özelliği dikkate alınarak yönetim planında belirtilir.
Toplu yapı temsilciler kurulunda bu yöneticiler ve temsilciler, yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkına sahiptirler.